EVA muurverf is een mengsel van ingezamelde verfrestanten. Met de Alliantie is afgesproken de trappenhuizen met EVA muurverf te schilderen.
In navolging op het project Staalmanplein koos de Alliantie er daarom voor om nog eens honderd circulaire keukens te plaatsen binnen de samenwerking voor reparatie en mutatie-onderhoud.
De inzet van circulaire keuken begon voor de Alliantie met de pilot van 20 woningen bij renovatieproject Staalmanplein in Amsterdam. Er zijn veel learnings gehaald uit de pilot en het enthousiasme voor de eigenschappen van de circulaire keuken is groot.
De inzet van circulaire keuken begon voor de Alliantie met de pilot van 20 woningen bij renovatieproject Staalmanplein in Amsterdam. Er zijn veel learnings gehaald uit de pilot en het enthousiasme voor de eigenschappen van de circulaire keuken is groot.

Circulaire en duurzame alternatieven voor interieur

project
Circulaire en duurzame alternatieven voor interieur
plaats
Amsterdam

Onze BHAG (Big, Hairy, Audacious Goal) luidt als volgt: ‘In 2023 is volledig circulair uitvoeren van de onderhouds- en renovatieprojecten de standaard binnen Logchies en de vaste keten geworden’. Met deze BHAG willen wij onszelf écht uitdagen om in een vrij korte periode grote stappen te zetten. Dat is nodig, want het werk dat wij doen heeft invloed op het milieu, de leefomgeving, de veiligheid en het welzijn va de bewoners voor wie we ons inzetten. Het is onze verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Hoe doen we dat?
In samenwerking met onze ketenpartners en opdrachtgevers zijn wij continu op zoek naar circulaire alternatieven. Wij dagen de keten inclusief onszelf uit om actief alternatieve materialen aan te dragen en toe te passen bij onze projecten. Vervolgens nemen wij pro-actief onze opdrachtgevers mee in de diverse mogelijkheden. Circulair ondernemen doen we dus niet alleen. Het is hierbij heel belangrijk om intensief samen te werken in de keten, durven te innoveren en het ook gewoon te doen.  

Toepassen van circulaire alternatieven in het interieur

Een goed voorbeeld van een circulaire variant in het interieur is de circulaire keuken. De circulaire keuken van leverancier TheNewMakers staat bekend om minder bouwkundig- en installatiewerk vóórdat de keuken geplaatst wordt. De keuken wordt via digitale productietechnieken gemaakt en is door de slimme verbindingen volledig remontabel. Onderdelen kunnen makkelijk in elkaar gezet en uit elkaar gehaald worden. Vervolgens kun je de onderdelen opnieuw gebruiken of recyclen. De remontabelheid zorgt ook voor minder kosten tijdens de exploitatie van de keuken, omdat de panelen uitwisselbaar zijn. Daarnaast wordt in de keuken zo veel mogelijk gebruik gemaakt van biobased en circulaire materialen. De corpus is uitgevoerd met gerecyclede houtvezelplaat met FSC® Mix Credit en Cradle-To-Cradle Bronze certificering. Het keukenblad, gemaakt uit Greengridz, kan 100% worden hergebruikt en is volledig biologisch afbreekbaar. De keuken wordt geleverd inclusief een Plug & Play achterwand voor elektrische en waterzijdige aansluitingen. Voor het aansluiten van water en afvoer is daarom geen installateur nodig. Er hoeft ook niet gestukadoord en getegeld te worden. Hierdoor is de keuken snel, flexibel en efficiënt op locatie te plaatsen en aan te sluiten.  De keuken wordt ten slotte lokaal geproduceerd en flatpack vervoerd om zo de CO2 uitstoot en de impact op het milieu te beperken.

Misschien niet helemaal interieur gerelateerd, maar wat we ook doen is schilderen met verfrestanten. EVA muurverf is een mengsel van ingezamelde verfrestanten. De verf is anders door de samenstelling van het product, het bestaat namelijk voor 97 tot 99% uit hergebruikt materiaal. Samen met de Alliantie is afgesproken dat trappenhuizen voortaan met EVA muurverf worden geschilderd. Een mooie stap in de richting van circulair renoveren en onderhouden! Met de Alliantie, die al groen licht geeft, hopen wij dat andere opdrachtgevers dit ook als standaard zullen gaan opnemen.

Het gebruik van EVA muurverf levert een CO2 besparing van circa 50 kg per 10 liter emmer op. Daarbij wordt een milieuwinst van 72% behaald als je het vergelijkt met het verbranden van verfresten. Dat is gelijk aan zo’n 500 gereden autokilometers per emmer muurverf.

Meer lezen over circulaire stappen die wij zetten? Lees dan het volgende artikel: Logchies onlogisch - Logchies.

project
Circulaire en duurzame alternatieven voor interieur
plaats
Amsterdam