13 april 2018

Werken in de bouw is leuk, dat wil ik vertellen én laten zien!

Werken in de bouw is leuk

Even voorstellen:

tamara

Tamara de Graaff, HR Manager bij Logchies: “Het is algemeen bekend: er is een enorm tekort aan personeel in de bouw en het tekort wordt komende tijd alleen maar groter. Ik vind dat een organisatie als Logchies renovatie en onderhoud veel kan betekenen om beweging te krijgen in de krappe arbeidsmarkt. Daar wil ik me voor inzetten, binnen Logchies zelf én in samenwerking met onze opdrachtgevers en co-makers. We kunnen veel bijdragen aan positieve PR op de arbeidsmarkt." 

 

Hoe ben je in deze sector beland?

"Ik heb binnen veel verschillende organisaties gewerkt. Na een HBO opleiding strategisch HR Management, Psychologie aan de OU en een jaar HBO Pedagogiek heb ik ruim 20 jaar HR ervaring opgedaan bij o.a. een audio- en televisiefabrikant, een softwarebedrijf, binnen de reclamesector, het toerisme en voordat ik bij Logchies terecht kwam, bij een Amsterdamse woningcorporatie, daar ben ik in aanraking gekomen met ‘vastgoed’.

De bouw is divers en er is genoeg te doen!

3 Werken in de bouw is leukEenmaal in deze sector beland, ben ik meteen erdoor  gegrepen en enthousiast geraakt. Het is mooi werk, het is divers en het raakt zoveel facetten. Ik werk nu ruim een jaar bij Logchies en wat ik zo mooi vind aan Logchies is dat het een dynamische organisatie is, met gedreven medewerkers. De professionaliserings- en automatiseringsslag die we maken is niet voor iedereen makkelijk, maar je ziet duidelijk de wil bij iedereen om die verandering aan te gaan. Het DNA van het familiebedrijf is nog duidelijk voelbaar. Heel sociaal en betrokken, korte lijnen en een duidelijk arbeidsethos."  


(foto: Tamara aan de slag tijdens de Logchies meewerkdagen)

Wat dragen we nu al bij vanuit Logchies?

Tamara: “Wij zijn het voorbeeld dat werken in de bouw léuk is en ondanks dat er nog verbeterstappen zijn te zetten, niet meer zo traditioneel is als voorheen. Dat wil ik vertellen, maar ook dat werken in de bouw gewoon echt leuk is en heel divers. Onlangs heeft, in het kader van ‘De baas van morgen’, geïnitieerd door JINC, een jongedame een dag meegelopen in ons bedrijf. Aan het begin van de dag was ze enigszins sceptisch over het werken bij een totaalonderhoudsbedrijf en aan het einde van de dag wilde ze graag bij een bedrijf als Logchies werken, dat zegt wel wat!

Samenwerking opzoeken

Wij zoeken actief de samenwerking op met scholen, bijvoorbeeld ESPEQ, Nimeto, hogescholen en opleidingen in de techniek of bouw. Logchies biedt leer-werk-plekken. Wij hebben op dit moment 8 leerlingen rondlopen, (waarvan 2 dames). We streven ernaar om zo’n 10 leerlingen tegelijk op te leiden, niet meer, want we vinden het erg belangrijk dat onze leermeesters ze voldoende aandacht kunnen geven. Samen met onze opdrachtgevers zoeken we naar gemeenschappelijke stages, zodat er een breder inzicht in de bouw gegeven kan worden. We hebben een trainingsprogramma ontwikkeld (Ontwikkeling Basistraining met en voor de Alliantie) met een opdrachtgever en de co-makers. Ook sluiten we graag aan bij initiatieven die bijvoorbeeld door woningcorporaties worden genomen, zoals de stagemaand van Project Loopbaan." 

Hoe denk je over diversiteit in de bouw?

"Meer diversiteit in de bouw? Ja graag! Je ziet het wel al gebeuren vergeleken met een aantal jaar geleden, ook bij Logchies. Waarom dit zo langzaam gaat kan te maken hebben met het imago in de bouw, maar ook de ingesleten patronen van het traditionele denken. Het is bijvoorbeeld nodig dat we flexibeler worden in werktijden, want voor een jong gezin is om 7 uur beginnen lastig te combineren met kinderen. Tien procent van de medewerkers bij Logchies is vrouw. We zijn op de goede weg, maar er is nog meer diversiteit nodig binnen onze organisatie. Het gaat om de goede balans van mannelijke én vrouwelijke kwaliteiten. Vrouwen brengen toch andere competenties  mee naar de werkvloer, kijken anders naar uitdagingen en komen met andere oplossingen. Dat is géén oordeel over goed en slecht!" 

Wat is jouw drijfveer? Waarom is HR jouw passie?

"Ik geloof dat ieder mens moet doen waar hij / zij goed in is. En als je werkt vanuit je kracht en je passie, dan ben je er goed in én je hebt er plezier in. Samen met de leidinggevenden binnen Logchies zoek ik de beste manier om het beste uit al onze collega’s te halen. Alleen dan lever je het mooiste en kwalitatief beste werk af. Werk is belangrijk. Of beter nog: leuk werk is belangrijk. Een baan waarvoor je ‘s ochtends staat te springen om aan de slag te gaan. Op een plek waar je – geïnspireerd door je omgeving - het beste uit jezelf haalt. En waar je iets essentieels bijdraagt aan de wereld. Veel mensen raken die passie kwijt. Het raakt bedolven onder een laag dagelijkse beslommeringen. Als HR professional ben ik graag degene die de ogen én gedachten van medewerkers weer opent. Die samen met hen de balans zoekt tussen verplichting en vervulling. Tussen mogen en moeten. Dat geeft me energie." 

Welke focus heb je op korte en lange termijn?

"Zowel het Logchies management als HR steekt de komende periode veel aandacht en tijd in de ontwikkeling van de medewerkers. Er worden steeds hogere en andere eisen gesteld aan de medewerkers in de bouw. We vragen ze te om continu te verbeteren, samen te werken, digitaal te werken, LEAN te werken, eigen verantwoordelijkheid te nemen en bovenal veilig te werken. Iedere medewerker binnen Logchies krijgt daarom een ontwikkeltraject aangeboden en we investeren in opleiding en training. Onze aandacht gaat ook uit naar het ouder worden. Het is belangrijk dat iedereen zo lang en gezond mogelijk kan blijven werken. Gezondheid is voor iedereen anders. Naast CAO- en organisatie brede regelingen en maatregelen kijken we daarom naar het individu en zoeken we maatwerkoplossingen."

Vragen aan de lezers van dit artikel?

bakkie doen"Jazeker! Om de juiste focus te hebben en te houden wil ik graag bij HR-concullega’s van onze co-makers en -opdrachtgevers langs om eens koffie te drinken en van gedachten te wisselen en ervaringen te delen. Bijvoorbeeld: wat speelt er binnen de organisatie, hoe kunnen we de competenties en rollen van de medewerkers optimaal op elkaar laten aansluiten, wat zijn de belangrijkste kwaliteiten om goed te kunnen samenwerken en met elkaar te communiceren binnen de samenwerkingsverbanden? Kortom, waar liggen de behoeftes en waar loopt u tegen aan?

Ik wil mezelf hierbij dan ook graag uitnodigen voor een kop koffie! Het is natuurlijk ook mogelijk om contact met mij op te nemen natuurlijk: via tamaradegraaff@logchies.nl of telefoonnummer 0251-264074." 

Deel dit bericht
Lees hier meer nieuws over onze activiteiten en projecten
20 maart 2024
Woensdag 27 maart: de jaarlijkse Bewust Veilig-dag
De Bewust Veilig-dag is een intitiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Onderhoud NL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer »
11 maart 2024
"Als leidinggevende moet je soms ook concessies doen"
Mooi interview met Paulina in het Noordhollands Dagblad! Paulina geeft hierin tips aan vrouwen die de ambitie hebben om ooit een bedrijf te leiden.
Lees meer »
8 maart 2024
Feestelijk ontbijt voor onze Logchies-vrouwen
Tijdens de Internationale Vrouwendag hebben wij onze 50 Logchies-vrouwen extra in het zonnetje gezet! En dat deden wij met een heerlijk ontbijt via Sjeff. 
Lees meer »