6 juli 2021

Wat we hebben geleerd van circulair project Staalmanplein

Twee jaar geleden startte de reis van de Alliantie en Logchies voor de Staalmanpleinbuurt met de transformatie en verduurzaming van 160 woningen bij project Staalmanplein fase 3A. Bij de planvorming voor Fase 3B stond de Alliantie open voor de pro-activiteit van Logchies en haar ketenpartners om circulaire alternatieven in te zetten. Uit het aanbod van 17 circulaire alternatieven koos de Alliantie ervoor om drie woningelementen bij 20 woningen circulair uit te voeren: Sanitair, dakbedekking en keukens.

Marcel Grootenboer, projectmanager de Alliantie: “Wij zijn de uitdaging voor de inzet van circulaire alternatieven graag aangegaan, het werkt als een vliegwiel en dat is ook nodig om grotere stappen met elkaar te maken”.

Wat we geleerd hebben bij de planontwikkeling

sanitairEric Leijten, ketenregisseur, Logchies: “Bij een standaard toepassing weet je wat je kunt verwachten: de levertijd, de afwerking en de wijze van montage zijn allemaal bekend en ook de montageploeg heeft altijd tijd voor je. Dat is wat we gewend zijn. Bij een circulair alternatief gaat dit anders. Het is van belang om tijdig te starten met het onderzoeken van mogelijke circulaire toepassingen. Want, als je te laat start met onderzoeken van circulaire alternatieven, dan is de inkoop-manoeuvreerruimte veel te klein: doordat je afwijkt van de standaarden is het risico groot dat het bouwproces door onbegrip vertraagt. De verandering en de impact daarvan moet je bij alle betrokken disciplines kunnen uitleggen, echt mensenwerk dus. Er is daarom extra (denk)tijd nodig om bij iedereen voor te sorteren op de oplossingen. Het planontwikkelingsteam voor project Staalmanplein heeft hier rekening mee gehouden door vroeg in het proces met initiatieven te komen. Ook hebben we de 20 pilotwoningen van het Staalmanplein aan het eind van het project gepland. Zo hielden we ruimte om het plan voor de circulaire alternatieven tijdig bij te sturen.”

Jeroen Hollander, Projectleider Duurzaamheid & Senior Adviseur Kennis bij de Alliantie: “Bij pilots moet je gewoon durf tonen. Logchies komt pro-actief met circulaire alternatieven, wij omarmen dat volledig en willen graag uitproberen hoe we met circulariteit aan de slag kunnen.”

Wat we geleerd hebben tijdens de uitvoering

Circulaire keuken kleinHet is belangrijk om bij dit soort nieuwe initiatieven het uitvoeringsteam tijdig te betrekken en het denkwerk niet alleen aan de tekentafel op managementniveau te laten. Want, als we de vaklieden op het werk niet mee krijgen en het niet uitgelegd kunnen krijgen dan slaagt het project niet. Het projectteam op het Staalmanplein was maximaal betrokken. De vaklieden hebben zelf ook bijgestuurd. Het plaatsen van de circulaire keuken is een goed voorbeeld van de opgedane ervaring tijdens de uitvoering. Aangezien de circulaire keukens anders zijn samengesteld dan standaard keukens stelde het uitvoeringsteam voor om een proefopstelling te plaatsen. Door dit leerproces werd het mogelijk om de keuken in één keer goed in de woning te plaatsen. Na het plaatsen van de eerste proefkeuken is de keuken technisch verbeterd naar wens van de Alliantie en het uitvoeringsteam voordat hij in de woning werd geplaatst

Eric: "Door de opgedane kennis en ervaring is het bij een volgende pilot mogelijk om het volume van de circulaire alternatieven te vergroten. We weten door deze pilot veel eerder te schakelen omdat we nu de ervaring hebben. We zitten samen met de Alliantie en de ketenpartners in deze leercurve en staan met de realisatie van dit project weer veel sterker op circulair gebied om het de volgende keer nog beter toe te passen."

-----------------------------------------------------------------------

Meer informatie:

Bekijk hier de film van de circulaire reis van het Staalmanplein

Bekijk hier de volledige nieuwsbrief van juli 2021

Lees hier het eeder verschenen artikel van Platform31 | 'Staalmanpleinbuurt uitgelicht in projectetalage'

Deel dit bericht
3 meest recente artikelen
16 maart 2023
Eerste plaats voor Logchies en Floris op prestatieladder Re-Use
In de samenwerking met Floris Bouwcenter staan wij bovenaan op de prestatieladder van Re-Use bv met onze circulaire leveringen en aankopen.
Lees meer »
6 maart 2023
VR Toolbox: Levensecht aan de slag met veiligheid
Veel ongelukken in de bouw worden veroorzaakt door een val. De VR Toolbox helpt onze bouwvakkers bewust te laten worden van de risico's.
Lees meer »
8 februari 2023
Samen steeds beter worden vanuit duurzame relaties
Het is ons gelukt: we hebben de uitgebreide audit van het VGO keurmerk weer succesvol doorlopen! Voor deze hercertificering zijn wij getoetst door Kiwa.
Lees meer »
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van totaalonderhoud. Onze producten en diensten stemmen wij af op uw behoefte. Wij denken graag mee en leveren maatwerk, zowel inspanningsgericht als resultaatgericht. Bel voor een informatief gesprek met Cor Been via 0251-264083 of 06-30837204, of vul uw gegevens in op het contactformulier, dan nemen wij even contact met u op.
Wij denken graag met u mee!