27 september 2017

Trots op bijdrage ‘circulair duurzaam onderhoud’ Parteon

Hennepad Parteon

De cirkel is rond: Bij de aankondiging van het planmatig en duurzaam onderhoud, van de monumentale woningen aan het Hennepad te Wormerveer, raakten ook bewoners enthousiast. Want, de Zaanse molens draaiden, met weer een echte functie! Namelijk het maken van lijnolie, verkregen uit vlaszaad van Nederlandse bodem, bestemd voor de lijnolieverf voor het onderhoud van hun woning.

 

Waarom kiest Parteon voor lijnolieverf? 

De monumentale woningen aan het Hennepad hebben een uniek karakter. Lijnolieverf draagt bij aan het behoud van dat karakter. De verf biedt langdurige bescherming en brengt de authentieke kwaststreep weer terug aan het schilderwerk.

Maarten van der Grinten:Parteon wilde een duurzaam schilderproject. Lijnolieverf is daar zeer geschikt voor. Het is een kwalitatief zeer hoogwaardige verf die door de natuurlijke ingrediënten het hout jarenlang beschermt. Het product is duurzaam: geen uitputting van fossiele brandstoffen, geen extra CO2 uitstoot en minder verbruik van energie en chemicaliën bij de productie.”
 

Parteon hennepad schilder
Wat vinden de vaklieden ervan?

“De lobbige lijnolieverf zet gemakkelijk op”, aldus een van de schilders van Logchies. “De verf vloeit mooi uit en heeft een bolle glans. Voordeel is ook dat het niet stinkt. Tot 1965 gebruikten we eigenlijk niets anders dan lijnolieverf, dus mooi dat we nu weer ervaring op kunnen doen met dit oude, maar toch nieuwe product. Het is voor ons wel wennen en lastig dat de verf langer de tijd nodig heeft om te drogen, maar we zoeken naar oplossingen om met de trage droging rekening te houden.”

Verf van Nederlandse bodem

Leverancier Mooij verf introduceerde de Toplin lijnolieverf van Rigo. Dit verfproduct heeft nog een extra milieuvoordeel: Het vlaszaad, de grondstof voor lijnolieverf, wordt verbouwd op Nederlandse bodem. Rigo Verffabriek teelt het vlas op braakliggende terreinen rondom Schiphol. De grondstof hoeft dus niet geïmporteerd te worden uit het buitenland. De, op Hollandse bodem geteelde, grondstof zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot nog eens extra wordt verlaagd en… er vormt zich een circulaire economie, want het lijnzaad wordt vervolgens tot olie geslagen in de oliemolens op de Zaanse Schans. Een prachtig voorbeeld van duurzame ontwikkeling, waar wij graag aan bijdragen.
 

Meer lezen? 

Wij hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring opgedaan met het product. De lijnolieverf wordt onder andere ook toegepast bij het meerjarenonderhoud van het Westfriesgasthuis.
Lees ook het artikel duurzaam meerjarenonderhoud voor het Westfriesgasthuis.
 

 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief Logchischerwijs.

Deel dit bericht
Lees hier meer nieuws over onze activiteiten en projecten
14 oktober 2021
Logchies genomineerd voor de ABN AMRO Duurzame top 50
Vind jij dat wij deze felbegeerde titel verdienen? Help ons dan door op Logchies renovatie en onderhoud te stemmen via de link in dit artikel.
Lees meer »
30 augustus 2021
Diversiteit in de bouw moet komen uit verschillende branches
Paulina Logchies is genomineerd voor Bouwvrouw 2021. Lees hier het interview over haar visie op slimmer transformeren en onderhouden van bestaande bouw.
Lees meer »
22 juli 2021
Sterke staaltjes van circulair renovatieproject Staalmanplein
Samen met de Alliantie hebben we de brug van denken naar doen kunnen slaan. Bekijk hier de korte films over de transformatie van het Staalmanplein.
Lees meer »