8 februari 2024

Samen duurzaam renoveren op het GWL-terrein

Voor woningstichting Rochdale zijn wij momenteel bezig met een verduurzamingsproject op het GWL-terrein (Gemeente Waterleidingen) in Amsterdam. Een bijzonder project omdat dit de eerste ecologische wijk in Amsterdam en omgeving is! Daarnaast worden er in dit project mooie circulaire stappen gezet. Hoog tijd voor Eric Nagengast, directeur Vastgoed bij Woningstichting Rochdale, om samen met Paulina Logchies, algemeen directeur Logchies, een rondje op het werk te doen.

Eric Nagengast: Onze huurders moeten over vijftig jaar nog steeds goed kunnen wonen. Dag in, dag uit zijn we daarom bezig om de kwaliteit van onze woningen op peil te houden en het comfort waar mogelijk verder te verbeteren. Dat vereist grote investeringen, ook omdat we duurzame keuzes willen maken. Keuzes die bijdragen aan het terugdringen van klimaatverandering en uitputting van de aarde. Hoe dat er in de praktijk uitziet, zie je goed op het GWL-terrein. Samen met Logchies werken we hier aan circulaire oplossingen die goed zijn voor onze huurders én de planeet.”

Een van de circulaire stappen is het vervangen van de oude Hemlock kozijnen door Finti kozijnen. In de oude kozijnen is een overmatige vochtproblematiek ontstaan, waardoor een standaard onderhoudsbeurt niet meer voldoet. Finti hout is een verantwoorde en duurzame alternatief als het gaat om kozijnhout. Finti is 58% beter isolerend dan tropisch hardhout, en dat zorgt voor besparing. Voor elk kozijn dat vervangen wordt, wordt bovendien een boom geplant in een bos van het Staatsbosbeheer! Dat houdt voor dit project in dat er 408 bomen geplant gaan worden en daarmee compenseren wij 326.400kg Co2 uitstoot!

In dit project zijn naast nieuwe kozijnen ook de oude houten delen van de zuidgevels van drie blokken verwijderd en vervangen door nieuwe bamboedelen. Bamboe gevelbekleding is door de hoge groeisnelheid een mooi ecologisch en duurzaam alternatief voor tropische hardhoutsoorten. De plant neemt een grote hoeveelheid CO2 op, en door een speciale behandeling krijgt bamboe de eigenschappen van hardhout. Naast het plaatsen van de bamboe geveldelen worden de gevels goed geïsoleerd, en wordt ervoor gezorgd dat de benodigde brandklassen behaald worden. Op die manier wordt het onderhoud voor de gevels voor de komende jaren teruggebracht.

Omdat het GWL-terrein een ecologische wijk is, is de logistiek binnen het project een uitdaging. Alle transporten, denk aan het laden, lossen en hijsen, dient fossielvrij te gebeuren en dus elektrisch. Dit vraagt om een andere denkwijze van het jonge projectteam, onder leiding van Menno Zaal. Het team gaat hier in de voorbereiding en gedurende de uitvoering zorgvuldig mee om. Daar zijn wij supertrots op!

Momenteel zijn wij halverwege met de werkzaamheden en is de eerste bamboegevel inmiddels geplaatst. De bewoners zijn tevreden, wij lopen op schema en het team is erg gemotiveerd om dit project tot een goed einde te brengen! Het project doen wij uiteraard niet alleen, wij werken nauw samen met onze partners: Wamgroep, Applifire, Instacom, Timmerfabriek Neede, Buwalda, Almex, Biltz, Bevico en Instantdeg.

Samen goed voor elkaar!

Deel dit bericht
3 meest recente artikelen
20 maart 2024
Woensdag 27 maart: de jaarlijkse Bewust Veilig-dag
De Bewust Veilig-dag is een intitiatief van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Onderhoud NL en Aannemersfederatie Nederland.
Lees meer »
11 maart 2024
"Als leidinggevende moet je soms ook concessies doen"
Mooi interview met Paulina in het Noordhollands Dagblad! Paulina geeft hierin tips aan vrouwen die de ambitie hebben om ooit een bedrijf te leiden.
Lees meer »
8 maart 2024
Feestelijk ontbijt voor onze Logchies-vrouwen
Tijdens de Internationale Vrouwendag hebben wij onze 50 Logchies-vrouwen extra in het zonnetje gezet! En dat deden wij met een heerlijk ontbijt via Sjeff. 
Lees meer »
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van totaalonderhoud. Onze producten en diensten stemmen wij af op uw behoefte. Wij denken graag mee en leveren maatwerk, zowel inspanningsgericht als resultaatgericht. Bel voor een informatief gesprek met Cor Been via 0251-264083 of 06-30837204, of vul uw gegevens in op het contactformulier, dan nemen wij even contact met u op.
Wij denken graag met u mee!