Dag van de Bouw Junior, oftewel: Bliksemstage in de Bouw

Jong geleerd is misschien wel een nieuwe medewerker voor de toekomst, daarom willen we de jongens en meiden meenemen in wat ons werk inhoud en welke verschillende beroepen er allemaal zijn. Het gaat tijdens deze stage over wie en wat er allemaal nodig is om een gebouw te onderhouden:  Want, we verzorgen met de keten allemaal een onderdeel voor het onderhoud van het gebouw. De een zorgt voor het dak, de ander voor een goede verwarming van het huis en weer een andere partij voor het isoleren van het gebouw en het huis waar de bewoners in wonen. We hebben elkaar allemaal nodig. Samen onderhouden en verduurzamen we de bestaande gebouwen.

Handen uit de mouwen

Naast Logchies renovatie en onderhoud zijn er acht bedrijven die hun deuren openen voor de leerlingen van Basisschool de Sterrenkijker. Na de gezamenlijke kick-off op het bedrijventerrein van ketenpartner Bouwmensen KZW, worden de leerlingen in negen groepen opgedeeld die op bedrijfsbezoek gaan. Wietske Verstoep, projectmedewerker JINC Kennemerland:Samen met Logchies hebben we een prachtig programma samengesteld. Ieder bedrijf in de keten heeft zijn specialisme en de leerlingen ‘bouwen’ deze ochtend figuurlijk een huis. Zo gaat een groep praktisch aan de slag met de aanleg van het dak bij een dakdekkersbedrijf en sluit een andere groep het riool aan bij een installatiebedrijf.”

Het globale programma

  • We gaan als ketenpartners in een leansessie met de kinderen de taken verdelen a.d.h.v. een ‘praatplaat’ waarop een huis (flat) staat afgebeeld.
  • Met de ketenpartners gaan we tijdens een korte kick-off de leerlingen verdelen in de groepen per bedrijf.
  • Het huis en de bewoners zijn het vertrekpunt. Pré Wonen is fictief ‘eigenaar’ van een gebouw en de vertegenwoordiger van de bewoners in het huis.
  • De bliksemstage van de kinderen bestaat uit een invulling van wat we gaan doen voor het onderhoud van het gebouw. De praktijkopdracht van de bliksemstage vindt plaats bij de deelnemende bedrijven
  • Aan het eind van de ochtend ontvangen alle kinderen een certificaat waaruit blijkt dat ze geschikt zijn voor een baan in onze sector.

Jongeren enthousiasmeren

Logchies is een van de eerste partners en sponsors van JINC (www.jinc.nl). .JINC is een non-profitorganisatie die jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpt aan een goede start op de arbeidsmarkt. Vanuit het partnerschap (regio Amsterdam en regio IJmond) leveren wij vrijwilligers en organiseren wij onder andere bliksemstages en sollicitatietrainingen voor leerlingen uit het basisonderwijs. Het enthousiasmeren van jongeren voor de bouwsector vinden wij belangrijk. Er heerst nog steeds schaarste op de arbeidsmarkt. Het vroegtijdig informeren van jongeren kan bijdragen aan meer bekendheid en interesse in de sector.