11 februari 2019

Bewonersbegeleiders co-makers Rochdale zoeken samenwerking op

bewonersbegeleiders

Met drie co-makers werken we samen mét en voor Rochdale aan de verduurzaming van woningen, die nu nog een slecht energielabel hebben. Uitgangspunt is: een versnelling in de structurele verduurzaming van het gehele bezit én samen werken en leren.

In het kader daarvan werkte de bewonersbegeleider van Logchies een dag mee op een project van co-making collega Van Wijnen. Het was voor beide een zeer leerzame dag met veel herkenning aangezien beide bewonersbegeleiders een corporatie-achtergrond hebben en gestart zijn in een nieuwe functie ‘aan de andere kant’, de aannemer. Dit vormde direct een goede basis voor een verdere samenwerking. Een van de gouden tips:

"Drink niet teveel, want dan hoef je ook niet naar het toilet"

Tessa Gooijer, bewonersbegeleider Logchies (op de foto links):

“Bijzonder is het dat we binnen de co-makingsamenwerking zo gemakkelijk elkaar vinden en kennis willen delen. Heel open en transparant. Tenslotte werken we met elkaar voor dezelfde uitdaging. Het resultaat van deze ‘meewerkdag’ was een gezellige en leerzame ervaring. Doordat je elkaar nu persoonlijk kent, zoek je elkaar makkelijker op bij vragen of uitdagingen, het vergroot je netwerk. Want, waarom zelf het wiel uitvinden terwijl we allemaal met dezelfde opgave zitten en tegen dezelfde vraagstukken aanlopen. Het was een leuke en vooral praktische dag, leerpunten waren onder andere:  Hoe zorg je voor een goede planning als afspraken toch steeds verplaatst worden? Wat doe je met bewoners die niet open doen of zich niet aan de afspraak houden? Op welke manier heb je het makkelijkst contact met de bewoners?  En er waren ook zeer nuttige praktische tips, zoals: “Neem overschoentjes mee en… drink niet teveel, want dan hoef  je ook niet naar het toilet.”

Sandra Prantl, bewonersbegeleider Van Wijnen (op de foto rechts):

“Ken je de deeleconomie? Wanneer je samen deelt in kennis en ervaring, zoals de bewonersbegeleiders doen, scheelt dat in efficiency en tijd in projecten. De noodzaak om allerlei cursussen te volgen is veel kleiner als de kennis tussen bouwbedrijven en binnen een bedrijf wordt gedeeld. Het wiel hoeft niet telkens opnieuw te worden uitgevonden. Zo is momenteel het standaardiseren van brochures en (nieuws)brieven voor bewoners een belangrijke inspanning van de bewonersbegeleiders. Zo zorgen we ervoor dat er niet teveel tijd opgaat aan dezelfde teksten, bijvoorbeeld de tekst voor een startbrief voor uitvoering. Brieven dienen voor alle bewoners eenvoudig leesbaar te zijn, niet te technisch en ook niet te formeel. En zo’n standaardbrief hoeft dan alleen op data en details te worden aangepast. Dan blijft er uiteindelijk meer persoonlijke aandacht en tijd over om voor een bewoner zaken te regelen vóór de uitvoering, die bewoners wegens medische of andere persoonlijke redenen zelf niet voor elkaar krijgen.”

Meer over het project:

Verduurzamen van het bezit

De complexen binnen het verduurzamingsproject van Rochdale zijn verdeeld over drie co-makers: Van Wijnen, Weijman en Logchies renovatie en onderhoud. De uitgekozen complexen vormen een goede mix van het woningbezit. De woningen zijn gelegen in Amsterdam en Zaanstad. Rochdale wil samen met de vaste co-makers ervaring op doen met de planvorming, voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden. De energetische maatregelen leveren een positieve bijdrage aan het wooncomfort voor de bewoners en het energieverbruik wordt lager.

Bewonersparticipatie

Bewonersparticipatie is een belangrijk onderdeel binnen de voorbereiding. De co-makers nemen een groot deel van de bewonersbegeleiding op zich. Afhankelijk van de gekozen werkzaamheden voor het betreffende complex is een uitgebreid participatietraject nodig. Daarbij worden de benodigde overleggen met de bewonerscommissie (of projectcommissie) gevoerd. We trekken daarin samen op met Rochdale en doorlopen de benodigde participatiestappen.  Ook hierin leren we van elkaar. De successen en de leerpunten worden gedeeld.

Meer weten over onze ervaring met bewonerscommunicatie en bewonersbegeleiding?

Neem gerust contact op met Communicatie Adviseur Myriam van der Wijk: myriamvanderwijk@logchies.nl 

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?

U kunt zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief Logchischerwijs.

Deel dit bericht
Lees hier meer nieuws over onze activiteiten en projecten
27 november 2023
Aardgasvrij project Braak en Bosch voor Stadgenoot van start
Eind oktober tekenden Egbert Dekker en Paulina Logchies de realisatieovereenkomst voor project Braak en Bosch.
Lees meer »
20 november 2023
Groeistrategie versterkt met familie-investeerder Scheybeeck
Logchies zet volgende stap in groeistrategie en voegt Scheybeeck toe als nieuwe aandeelhouder.
Lees meer »
2 november 2023
Video 'Beeldherkenning' door de Bouw Maakt het Slim
Met en voor de Alliantie zetten wij voor beeldherkenning Spotr in.
Lees meer »