6 maart 2023

VR Toolbox: Levensecht aan de slag met veiligheid

VR Toolbox in de bouwkeet

Bij meer dan de helft van de ongevallen in de bouw is de oorzaak een val. Van een dak of platform, van een ladder of trapje of van een steiger. Honderden bouwvakkers lopen daardoor jaarlijks letsel op. Daarom is het zo belangrijk om de bouwvakkers bewust te laten worden van de risico’s. De VR Toolbox is daarbij een goed hulpmiddel.

Om de medewerkers op de bouw meer bewust te laten worden van de risico’s van het werken op hoogte, heeft Bouwend Nederland samen met Logchies, Heembouw, K_Dekker, Van Wijnen, Aboma en SkillTransmission een VR Toolbox ontwikkeld. De VR Toolbox is een applicatie voor op een VR bril, waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over specifieke aspecten van de bouw. In dit geval is het doel om de gebruikers risico’s en onveilige situaties te leren herkennen bij werken op hoogte.   

Hoe werkt het?
De Toolbox begint met een korte presentatie met een uitleg hoe het werkt. Na de uitleg begin je met de veiligheidstest op de steiger. Met de controllers kun je over de steiger lopen en veiligheidsrisico’s aanwijzen. Veiligheidsrisico’s als: geen leuning, open luik of afval op de steiger. De speler moet reageren op iedere situatie. Risico’s herkennen én zeggen wat te doen in die onveilige situatie. En ook laten zien waar de juiste veiligheidsmaatregelen wél zijn toegepast. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker te zien welke gevaren hij heeft herkend en welke niet, wat hij goed heeft gedaan en wat niet. Alle veiligheidsrisico’s van het werken op hoogte komen uit de dagelijkse praktijk. “Er worden in de Toolbox ook foto’s gebruikt van werken van Logchies, dat maakt het herkenbaar voor veel collega’s,” vertelt Indy Koot, Junior KAM-coördinator bij Logchies.

De Toolbox in de praktijk: “Echt het gevoel dat je kunt vallen.”
Indy Koot: “Ik ga elke twee weken naar een project om de bouwvakkers middels de VR Toolbox instructies te geven over de risico’s van werken op hoogte. Onlangs ben ik bij project Bastion in Velserbroek geweest om het team van Michiel van Andel de instructie te geven. Het team heeft heel enthousiast gereageerd op de VR Toolbox.”

Michiel van Andel, Teamleider Planmatig Onderhoud, over de instructie: “Het was inderdaad een zeer interessante en leerzame ervaring. Na de instructie ben je je meer bewust van de gevaren van werken op hoogte en hoe belangrijk veiligheid dus is. Door de VR bril zie je het echt even anders, en toch is het net alsof het echt is. Het was ook een spannende ervaring, je had echt het idee dat je zou kunnen vallen. Ik denk dat het goed is om deze Toolbox vaker in te zetten, vooral voor de jongeren met minder werkervaring in de bouw.”

Momenteel wordt de VR Toolbox alleen nog ingezet bij medewerkers die te maken hebben met werkzaamheden op hoogte, en bij projecten die daadwerkelijk raakvlakken hebben met de Toolbox. Het doel is uiteindelijk om alle medewerkers op de bouw duidelijke instructies te geven en bewust te laten worden van alle risico’s op de bouw.

Bekijk de video om een idee te krijgen hoe de VR Toolbox werkt: https://youtu.be/MHU4CnmW8bY.

Meer weten over de Toolbox? Neem contact op met Indy Koot: indykoot@logchies.nl of 06-10079042.

Deel dit bericht
3 meest recente artikelen
16 maart 2023
Eerste plaats voor Logchies en Floris op prestatieladder Re-Use
In de samenwerking met Floris Bouwcenter staan wij bovenaan op de prestatieladder van Re-Use bv met onze circulaire leveringen en aankopen.
Lees meer »
8 februari 2023
Samen steeds beter worden vanuit duurzame relaties
Het is ons gelukt: we hebben de uitgebreide audit van het VGO keurmerk weer succesvol doorlopen! Voor deze hercertificering zijn wij getoetst door Kiwa.
Lees meer »
15 december 2022
Geslaagde Samenwerkingsdag Lenferink-Woonwaard-Logchies
De ketenpartners werken intensief met elkaar samen om 1800 huurwoningen te verduurzamen. De Samenwerkingsdag is een goed evaluatiemoment.
Lees meer »
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van totaalonderhoud. Onze producten en diensten stemmen wij af op uw behoefte. Wij denken graag mee en leveren maatwerk, zowel inspanningsgericht als resultaatgericht. Bel voor een informatief gesprek met Cor Been via 0251-264083 of 06-30837204, of vul uw gegevens in op het contactformulier, dan nemen wij even contact met u op.
Wij denken graag met u mee!