6 maart 2023

VR Toolbox: Levensecht aan de slag met veiligheid

VR Toolbox in de bouwkeet

Bij meer dan de helft van de ongevallen in de bouw is de oorzaak een val. Van een dak of platform, van een ladder of trapje of van een steiger. Honderden bouwvakkers lopen daardoor jaarlijks letsel op. Daarom is het zo belangrijk om de bouwvakkers bewust te laten worden van de risico’s. De VR Toolbox is daarbij een goed hulpmiddel.

Om de medewerkers op de bouw meer bewust te laten worden van de risico’s van het werken op hoogte, heeft Bouwend Nederland samen met Logchies, Heembouw, K_Dekker, Van Wijnen, Aboma en SkillTransmission een VR Toolbox ontwikkeld. De VR Toolbox is een applicatie voor op een VR bril, waarmee gebruikers in een 3D omgeving kennis opdoen over specifieke aspecten van de bouw. In dit geval is het doel om de gebruikers risico’s en onveilige situaties te leren herkennen bij werken op hoogte.   

Hoe werkt het?
De Toolbox begint met een korte presentatie met een uitleg hoe het werkt. Na de uitleg begin je met de veiligheidstest op de steiger. Met de controllers kun je over de steiger lopen en veiligheidsrisico’s aanwijzen. Veiligheidsrisico’s als: geen leuning, open luik of afval op de steiger. De speler moet reageren op iedere situatie. Risico’s herkennen én zeggen wat te doen in die onveilige situatie. En ook laten zien waar de juiste veiligheidsmaatregelen wél zijn toegepast. Aan het einde van de module krijgt de gebruiker te zien welke gevaren hij heeft herkend en welke niet, wat hij goed heeft gedaan en wat niet. Alle veiligheidsrisico’s van het werken op hoogte komen uit de dagelijkse praktijk. “Er worden in de Toolbox ook foto’s gebruikt van werken van Logchies, dat maakt het herkenbaar voor veel collega’s,” vertelt Indy Koot, Junior KAM-coördinator bij Logchies.

De Toolbox in de praktijk: “Echt het gevoel dat je kunt vallen.”
Indy Koot: “Ik ga elke twee weken naar een project om de bouwvakkers middels de VR Toolbox instructies te geven over de risico’s van werken op hoogte. Onlangs ben ik bij project Bastion in Velserbroek geweest om het team van Michiel van Andel de instructie te geven. Het team heeft heel enthousiast gereageerd op de VR Toolbox.”

Michiel van Andel, Teamleider Planmatig Onderhoud, over de instructie: “Het was inderdaad een zeer interessante en leerzame ervaring. Na de instructie ben je je meer bewust van de gevaren van werken op hoogte en hoe belangrijk veiligheid dus is. Door de VR bril zie je het echt even anders, en toch is het net alsof het echt is. Het was ook een spannende ervaring, je had echt het idee dat je zou kunnen vallen. Ik denk dat het goed is om deze Toolbox vaker in te zetten, vooral voor de jongeren met minder werkervaring in de bouw.”

Momenteel wordt de VR Toolbox alleen nog ingezet bij medewerkers die te maken hebben met werkzaamheden op hoogte, en bij projecten die daadwerkelijk raakvlakken hebben met de Toolbox. Het doel is uiteindelijk om alle medewerkers op de bouw duidelijke instructies te geven en bewust te laten worden van alle risico’s op de bouw.

Bekijk de video om een idee te krijgen hoe de VR Toolbox werkt: https://youtu.be/MHU4CnmW8bY.

Meer weten over de Toolbox? Neem contact op met Indy Koot: indykoot@logchies.nl of 06-10079042.

Deel dit bericht
3 meest recente artikelen
7 mei 2024
Wij gaan werkkleding recyclen!
Wij zijn trots om aan te kondigen dat we vanaf nu onze werkkleding recyclen via de Workman Recycle-ton op aanraden van onze kledingleverancier Verfgroothandel Plug BV! Met deze stap dragen we actief bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van duurzaamheid.
Lees meer »
1 mei 2024
Campagne Traineeship Logchies x Rochdale gestart!
We zijn verheugd om de lancering van ons nieuwe traineeship programma van Logchies en Woningstichting Rochdale Amsterdam aan te kondigen! Dit is de perfecte kans voor jong talent om zich te verdiepen in ketensamenwerking, gevelonderhoud en de renovatie van vastgoed.
Lees meer »
24 april 2024
Succesvolle Onboarding middag voor Team Isolatiespoor
Verleden week hebben we samen met Woonwaard en Lenferink Vastgoedonderhoud een dynamische onboarding middag georganiseerd voor alle nieuwe collega’s binnen het Isolatiespoor team.
Lees meer »
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van totaalonderhoud. Onze producten en diensten stemmen wij af op uw behoefte. Wij denken graag mee en leveren maatwerk, zowel inspanningsgericht als resultaatgericht. Bel voor een informatief gesprek met Cor Been via 0251-264083 of 06-30837204, of vul uw gegevens in op het contactformulier, dan nemen wij even contact met u op.
Wij denken graag met u mee!