16 oktober 2020

Experts van Logchies helpen jongeren bij verduurzamingscase voor innovatieprijs

Logchies docenten voor de klas

Docenten voor een dag: projectleider Jeroen Rijk en planontwikkelaar Dick Schotvanger geven les over verduurzaming aan 4VWO en 4HAVO leerlingen van het St. Michaël College in Zaandam
De leerlingen van het St. Michaël College doen mee aan De Bouwend Nederland Innovatieprijs, een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Bouwend Nederland en Stichting Technasium. De wedstrijdopdracht van dit jaar is: ‘Schrijf een plan voor de verduurzaming van sociale huurwoningen en maak een ontwerp dat voldoet aan alle opgehaalde eisen uit het onderzoek’. De school met het beste plan en de hoogte score gaat er uiteindelijk met de felbegeerde Innovatieprijs vandoor.

Het st. Michael College koos Logchies renovatie en onderhoud als expertbedrijf en nodigde twee Logchies collega’s uit om de leerlingen meer te vertellen over het verduurzamen van de bestaande bouw.

Enthousiaste leerlingen én leerkrachten

De Logchies ‘docenten’ Jeroen en Dick namen de leerlingen mee in wat er allemaal komt kijken bij verduurzaming van de bestaande bouw. Jeroen Rijk: “Wat mooi was om over te discussiëren was bijvoorbeeld dat sommige leerlingen ervoor kozen om een kozijn te voorzien van triple glas, zodat de woning energielabel A++ zou krijgen. Slim bedacht, maar ze keken niet naar de rest van de muur. Na onze uitleg werd duidelijk dat het beter is om overal een beetje op te verduurzamen i.p.v. een ‘overkill’ op een specifiek onderdeel. Het is geweldig om de leerlingen zo enthousiast te zien. Zelfs de leraren hadden niet verwacht dat er zoveel komt kijken bij de verduurzaming van bestaande bouw.”

Vele verschillende beroepen in de bouwsector

Experts Jeroen en Dick hebben de leerlingen geholpen om in de huid te kruipen van een bouwprofessional en hebben natuurlijk ook meteen verteld hoe leuk het is om in de bouw te werken en welke beroepen er allemaal zijn. Dit hield veel meer in dan de leerlingen in eerste instantie dachten. Jeroen vertelt: “De leerlingen dachten dat je altijd een bouwkundige achtergrond moet hebben om in de bouw te kunnen werken. Wij vertelden ze dat we ook een HR-afdeling, Communicatieafdeling en ICT-afdeling hebben en dat dit ook hele belangrijke functies zijn bij een bouwbedrijf. Je hoeft dus niet perse bouwkundig te zijn om bij een bouwbedrijf te werken.
Het was erg leuk om te zien dat de leerlingen uiteindelijk een stuk wijzer de klas uitlopen met veel meer kennis op zak”, aldus Dick en Jeroen. Nu op naar de winst van de Innovatieprijs natuurlijk!

Logchies docenten voor de klasLogchies docenten voor de klas 

Meer info over de Innovatieprijs

De Bouwend Nederland Innovatieprijs is een jaarlijks technisch ontwerp- of onderzoekswedstrijd georganiseerd door Bouwend Nederland en Stichting Technasium. Leerlingen kruipen in de huid van een professional en gaan in teams een innovatief ontwerp maken binnen de bouwwereld. Voor dit project is dit jaar de focus gelegd op het onderwerp ‘Wijkgerichte en duurzame aanpak bestaande woningvoorraad’.

Leerlingenteams worden gevraagd om een wijk uit te kiezen om vervolgens onderzoek te doen naar verduurzamingsmaatregelen en de wensen vanuit de buurtbewoners. Daarnaast worden de leerlingenteams gevraagd om een ontwerp te maken wat voldoet aan alle opgehaalde eisen uit het onderzoek. Leerlingen voeren de opdracht in teams uit in een projectperiode van 8 tot 10 weken, ingepland binnen de periode van september 2020 t/m januari 2021.

Bekijk hier de video van De Bouwend Nederland Innovatieprijs van vorig jaar.

Meer informatie op de website van Bouwend Nederland

Bekijk hier de volledige nieuwsbrief van november 2020

Deel dit bericht
3 meest recente artikelen
9 september 2022
Feestelijke oplevering eerste 170 woningen Woonwaard isolatiespoor
De bewoners wonen in een gezonde, comfortabele woning met een lager energieverbruik, waarin weer vele jaren met plezier kan worden gewoond.
Lees meer »
8 juni 2022
De Alliantie kiest voor circulaire keukens bij mutatiewoningen
Het is de ‘NXT-step’ binnen de duurzaamheidsambities van de Alliantie en Logchies met opschaling van circulaire keukens binnen mutatieonderhoud.
Lees meer »
23 mei 2022
Feestelijke afsluiting transformatie Staalmanpleinbuurt
Trots op het resultaat van onze duurzame samenwerking met de Alliantie in de Staalmanpleinbuurt. Tijd voor feest met de bewoners en omwonenden.
Lees meer »
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van totaalonderhoud. Onze producten en diensten stemmen wij af op uw behoefte. Wij denken graag mee en leveren maatwerk, zowel inspanningsgericht als resultaatgericht. Bel voor een informatief gesprek met Cor Been via 0251-264083 of 06-30837204, of vul uw gegevens in op het contactformulier, dan nemen wij even contact met u op.
Wij denken graag met u mee!