19 april 2022

Door het visueel maken van data kunnen we steeds efficiënter werken

Logchies-Spotr-digitale-gebouwinspecties

Binnen de co-makingsamenwerking voor de Alliantie werken we aan continue verbetering van processen en optimalisaties. Een van die efficiencyslagen is de inzet van Spotr, een ontwikkeling waarin we sterk geloven. Door betrouwbare data en het visueel maken van data kunnen we steeds efficiënter en effectiever werken.

Sinds 2013 werkt de Alliantie in ketensamenwerking met vaste partners. Van meer dan 30 partners voor onderhoud en renovatie, ging de corporatie terug naar 18 co-makers. In 2019 ontwikkelde de Alliantie het succes van die ketensamenwerking door en ging de woningcorporatie een nog nauwere horizontale samenwerking aan met 12 co-makers voor de disciplines dak- installatie, interieur en gevel. Logchies is één van de partners voor het planmatig, mutatie- en dagelijks onderhoud.‍ (Lees hier meer: Klaar voor goede start Sequent NXT).

Samen jaren vooruit programmeren

Paulina Logchies: “Onze samenwerking met de Alliantie gaat om veel meer dan een partner zijn die de operationele klus kan klaren. Ons wordt gevraagd strategisch en tactisch mee te denken. Een nieuwe klantbenadering, data, innovatie en samen programmeren zijn daarin belangrijke pijlers. We inspecteren bijvoorbeeld al veel eerder met elkaar. Zodat we ook al eerder weten wat we met complexen gaan doen en de planvoorbereiding naar voren kunnen halen. Met elkaar programmeren we zo jaren vooruit.”‍

Alle data en beelden op één plek

Elke twee weken zitten specialisten van de Alliantie, Logchies en de andere co-makers bij elkaar om de complexen waar ze tot 2050 een programma op maken te bespreken. De input voor die overleggen komt onder andere vanuit Spotr.

Spotr brengt het vastgoed van de Alliantie in kaart met onder andere foto’s van satellieten, vliegtuigen en drones. Alle data en beelden worden verzameld op één plek, zodat de Alliantie en haar co-makers altijd beschikken over dezelfde, actuele gegevens. Hoe ziet het complex eruit, hoe staat het erbij, wat is de kwaliteit, wat is de onderhoudsbehoefte? Welke woningen hebben een schilderbeurt nodig? Waar liggen te veel bladeren in de goot? Welke woningen dreigen te verzakken en waar is de valbeveiliging op het dak wel of niet aanwezig?

Alliantie map Spotr
Een close-up van de kaart van De Alliantie's vastgoedportefeuille

Allemaal rekenen met dezelfde eenheden

Werken op basis van foto’s was wel even wennen, maar inmiddels zijn de co-makers de meest frequente gebruikers van Spotr.

Paulina: “Toen de Alliantie voorstelde met Spotr te gaan werken, leek het ons meteen mooi om uit te proberen. Maar het is natuurlijk wel het tactisch team dat er dan praktisch mee aan de slag moet. We zijn daarom begonnen met gewoon maar eens ervaren hoe het is om de data aangeleverd te krijgen vanuit Spotr. Is het volledig? Werkt het goed? Welke data hebben we nou eigenlijk nodig?”

“Met Spotr kunnen we bijvoorbeeld heel snel eenheden bepalen. Vierkante meters metselwerk, vierkante meters plat dak, vierkante meters kozijn. Hoeveel strekkende meter goot er is, hoeveel deuren het complex heeft. Dat hebben we in het begin wel nagemeten en de cijfers uit Spotr bleken te kloppen. We weten nu als co-makers dus ook dat we altijd, allemaal met dezelfde eenheden rekenen.”‍

Verwarring is verleden tijd

ICT Manager van Logchies Jan van der Kolk zag het enthousiasme ontstaan bij de planvoorbereiders. “In het begin was het moeilijk voor te stellen dat een drone beter meet dan hoe wij dat zelf al jaren doen. Maar als je dan merkt dat de eenheden die Spotr aanlevert voor bijna 100% betrouwbaar zijn, dan denk je al snel: waarom zouden we het dan niet gebruiken? Het is nu ook eenduidig. Wij meten toch net even anders dan de andere co-makers. Dat gaf voorheen verwarring en discussies en dat is nu verleden tijd.”

‍Makkelijker praten met beelden erbij

“Wat je ook merkt is dat het veel makkelijker met elkaar praat als je er foto’s bij hebt. We krijgen heel snel een beeld en gevoel bij een complex en kunnen beter advies geven. In de overleggen waarin we samen met de Alliantie en de andere co-makers programmeren, kunnen we aan de hand van de foto’s heel goed duidelijk maken wat de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld: ‘De gevel ziet er zo uit, dan is dit slim om te doen en hebben we dat nodig.’ Beelden kunnen heel snel tot overeenstemming leiden. Ze bieden ook input om in een veel eerder stadium betere vragen te stellen aan onze onderaannemers. Bijvoorbeeld aan de steigerbouwer: ‘Kijk, het ziet er zo uit, hoe zouden jullie hier de steiger opbouwen?”‍

Meer zien, sneller zien, slimmer zien, vergelijken

Jan weet wel: het is een evolutie, geen revolutie. “Dit is de nieuwe manier van werken. Het is een kwestie van stap voor stap vertrouwen krijgen en gezamenlijk leren en denken. De mobiele telefoon wilden we ook niet, nu kunnen we niet meer zonder. Zo werkt het ook met data en beelden gebruiken om de kwaliteit van vastgoed te bepalen en te monitoren. Je kan meer zien, sneller zien, slimmer zien, vergelijken. En belangrijk: de opdrachtgever kan de kwaliteit bewaken en regie houden, wij kunnen doen waar we voor geboren zijn: bouwen en onderhouden.”

Meetstaat Alliantie Logchies Spotr
Automatische meetstaat van een Alliantiegebouw

Een datagedreven bedrijf worden

Paulina: “Sommige bedrijven zijn misschien bang om business te verliezen doordat data steeds belangrijker wordt. Maar data en techniek gaan altijd hand in hand. Je hebt kennis nodig van vastgoedonderhoud om de data van Spotr te interpreteren en daar scenario’s op te maken. Sterker nog: het gebruik van Spotr levert tijd op, waardoor onze specialisten zich kunnen bezighouden met waar ze de meeste waarde toevoegen.”

“Ik zie het ook als kans richting de arbeidsmarkt. Een datagedreven bedrijf worden geeft ons onderscheidend vermogen. We hebben in onze organisatie mensen vrijgemaakt om data-expert te worden. We creëren andere banen in de bouw, die voor nieuwe groepen interessant zijn.”‍

Blik gericht op de toekomst

“Spotr is voor ons een ontwikkeling waarin we sterk geloven”, vertelt Jan. “Door data en het visueel maken van data kunnen we steeds efficiënter en effectiever werken. En opdrachtgevers monitoren steeds makkelijker de kwaliteit van het onderhoud.”

“Dat is ook een belangrijke ontwikkeling als je kijkt naar de tekorten op de arbeidsmarkt”, vult Paulina aan. “Met Spotr zie je snel hoe het vastgoed erbij staat, wat de voor- en nadelen zijn van onderhoud en wat bijvoorbeeld de meest effectieve manier is om doelstellingen te halen qua duurzaamheid.”

Denken in kansen en oplossingen

“Spotr op die manier gebruiken, de data zo interpreteren dat we ze direct doorvertalen naar scenario’s, daar hopen we met elkaar binnen twee of drie jaar te zijn. De samenwerking met Spotr daarin is heel prettig. Wij staan ervoor open om als iets nu nog niet kan, te zorgen dat dit straks wel kan. Spotr staat er ook zo in. We denken allebei in kansen en oplossingen. En het is snel schakelen met elkaar. Als wij iets nodig hebben, gaat Spotr er meteen mee aan de slag om dat te regelen.”

Deel dit bericht
3 meest recente artikelen
9 september 2022
Feestelijke oplevering eerste 170 woningen Woonwaard isolatiespoor
De bewoners wonen in een gezonde, comfortabele woning met een lager energieverbruik, waarin weer vele jaren met plezier kan worden gewoond.
Lees meer »
8 juni 2022
De Alliantie kiest voor circulaire keukens bij mutatiewoningen
Het is de ‘NXT-step’ binnen de duurzaamheidsambities van de Alliantie en Logchies met opschaling van circulaire keukens binnen mutatieonderhoud.
Lees meer »
23 mei 2022
Feestelijke afsluiting transformatie Staalmanpleinbuurt
Trots op het resultaat van onze duurzame samenwerking met de Alliantie in de Staalmanpleinbuurt. Tijd voor feest met de bewoners en omwonenden.
Lees meer »
Wilt u meer weten over onze dienstverlening?
Wij hebben alle kennis in huis op het gebied van totaalonderhoud. Onze producten en diensten stemmen wij af op uw behoefte. Wij denken graag mee en leveren maatwerk, zowel inspanningsgericht als resultaatgericht. Bel voor een informatief gesprek met Cor Been via 0251-264083 of 06-30837204, of vul uw gegevens in op het contactformulier, dan nemen wij even contact met u op.
Wij denken graag met u mee!